Tuesday, 2 April 2013

Teknik Study Saat Akhir

Assalamualaikum....nah mata kenyit untuk kalian yang jawab salam ^__^

Waktu maghrib sudah pun berkunjung tiba...kelopak mata kurang berdaya untuk menahan rasa mengantuk...air mata bergenang...wahhh penatnya jadi seorang student..tambah-tambah waktu exam...penat gilaa baca buku pastu cover double triple chapter yang tak revise pada waktu sepatutnya...itulah padahnya belajar saat akhir...amik kau !

seriously rasa regret di situ...tapi takpe ini hanyalah monthly test...even monthly test, parents yang kena amik result anak2 dorang....munirah target 2.0 ke atas je... tak berani nak target bebanyak...kalo tak grab, malu kot :P .... ape yang penting, jadikan kisah ini sebagai pengajaran... taknak dah postpone buat tugasan dan kemudian buang sikap over lazy...exam sebenar bagi penggal 2 hanya ada sebulan lebih lagi... akan ku gunakan masa yang ada sebaik mungkin +_+

masih boleh tersenyum even last minute...mungkin ketenangan kita study last minute bantu kita untuk memahami sesuatu topik...ye dop?

You guys, sebenarnya ada teknik belajar pada saat akhir. First, kalian perlu hafal formula bagi sesuatu chapter... kalo korang tak tahu macam mana nak elaborate jawapan korang, at least korang tahu mengira di bahagian kuantitatif....teknik ini sedikit sebanyak dapat bantu anda untuk mendapatkan markah.

Second, you guys kena amik tahu definisi sesebuah perkataan...Sebagai contoh, inflasi merujuk kepada peningkatan harga umum yang berterusan dan tidak terbatas... Hanya dengan definisi yang korang bagi, korang boleh elaborate jawapan korang...munirah akan tulis berdasarkan apa yang kita fikir...bila harga barang naik,mesti la dah membebankan rakyat..taraf hidup rakyat menurun la...even korang tak dapat markah penuh, korang dapat jugak markah kan...mana la nak tau dengan pendefinisian yg korang bagi tu telah membawa kepada kelulusan sesuatu subjek tu.

Every student kena ada buku latihan tau...Korang cuba buat banyak latihan, sebanyak yang mungkin...Then korang tengok soalan dan tengok jawapan ...Bandingkan jawapan korang dengan skema jawapan...kemudian korang fahamkan skema jawapan tu..kalo boleh certengok banyak kali...in shaaAllah korang lebih faham...Most teachers ambil beberapa soalan daripada buku latihan dan ulang kaji....siapa yang rajin, dia yang dapat kan !

Group discussion juga amat penting untuk anda study pada saat-saat akhir. Misalnya, anda pandai dalam sesuatu subjek, tak salah kalau anda mengajar kawan-kawan yang lain...Ilmu apabila diberi makin beranak, harta kalau diberi (bukan sedekah) makin susut...kita nak beranak ka susut??mesti la nak yang beranak kan sebab beranak tu kan rezeki =) hihihi.....kalau anda seorang yang malas, cuba dengar dan catat apa yang kawan korang ajar...itu la kaedah pembelajaran yang berkesan....

No comments:

Post a Comment