Wednesday, 23 January 2013

MEDICAL ASSISTANT

Assalamualaikum ...

Teringat lagi masa form five ... i wanna be a doctor ... tapi malas baca buku ... sibuk je bercinta . lastly , i got D in chemistry and physics ... actually , aku tak suka both subjects ... for me , biology is easier than that subject ... certainly i can't continue my study in engineering course ... haha tak kesah pun sebab aku memang tak minat engineering ... aku lebih suka ilmu yang berkaitan dengan manusia ... nak buat macam mana kan .. matriculation tak dapat , universiti pun tak dapat ... cuma dapat pra universiti ... course ekonomi pulak tu ... nasib add math aku dapat C la ....ha suka untuk bagi tau ,, chemistry must got at least 'c' . kalau dapat 'd' certainly tak dapat masuk matriculation ... kalau physics dapat 'd' you will be placed in PDT (program dua tahun) ...

aku pun manusia yang khilaf .... aku pun ada fitrah untuk bercinta ... my boyfriend tak pandai sangat ... biasa-biasa ja ... dia seorang penganggur berjaya ... penantian demi penantian , rezeki Allah sudah atur  , finally he got medical assistant training at Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Ulu Kinta (KSKB UK) via SPA ... bukan spa untuk rawatan tubuh badan ... tapi SPA ni referred to Suruhanjaya Perkhidwatan Awam ... Baiknya Malaysia government =) syarat nak isi borang SPA sekarang ni nak kelayakan paling rendah SPM ... SRP/PMR pun ada jugak ... tapi untuk jawatan yang low class la ...

my boyfriend tell me that we can continue study for medical officer if we got 3.8 above in final year of bachelor ... if we got 3.0 above ,  we are successfully medical assistant for U29 ... basic earning or salary is RM1800 ... ok la tu ... baru diploma... ... tapi teruk sikit la katanya ... tetiba pulak aku nak tukar profesion ... dari nak jadi pakar ekonomi ke pegawai perubatan ... tapi slow-slow ... aku ni percaya sangat pada pengalaman ... pengalaman itu penting dalam memperoleh ilmu ... sebagai contoh , aku ada pengalaman ke taman-taman syurga (majlis ilmu) , so dari situ aku dapat bermacam ilmu ... biar dari penolong pegawai perubatan , study punya study dah boleh jadi doktor .... ohoii seronoknya =) besides , aku nak buat bisnes ... whatever kind of good business ...

information : scholarship for medical assistant is RM835.57 per month

4 comments:

  1. assalam. nak tanya kalau jadi pembantu perubatan and study lagi mmg sure ke boleh jadi doktor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. As I know spa buka untuk medical assistant yang dapat pointer tinggi untuk sambung ke bidang kedoktoran. One of my friends nak sambung ke bidang forensik selepas habis study MA nanti. Well the key is to get 3.8 keatas kot

      Delete
    2. Assalammualaikum, saya ingin bertanya, kiranya kalau study MA lepas tamat 3 tahun terus sambung bidang kedoktoran ke kena kerja dulu ya? Terima kasih

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete